Cum suntem la mai putin de o saptamana distanta de sarbatoarea Sfintelor Pasti, este normal sa ne gandim la ce punem pe masa si, mai ales, daca ne permitem sa mancam ceva din bucatele traditionale. Iar daca o bucata de cozonac si un ou incondeiat sau doar vopsit gasim la tot romanul, nu acelasi lucru se poate spune si despre traditionalul miel de Pasti, care, pe langa faptul ca e o scumpatate, nici nu poate fi taiat asa, oriunde, mai ales cu noile reglementari ale UE. Astfel, dupa calvarul asomarii porcului la Craciun, iata ca acum, in preajma Pastelui, alta este grija romanului de rand. Ce face daca a gasit totusi un mielut numai bun de taiat la vecinu‘ si nu poate sa-l sacrifice? Raspunsul pare sa fi venit ceva mai rapid din partea conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care s-a si grabit sa atraga atentia romanilor ca pot sa taie miei, insa nu asa, unde le doreste sufletelul. Astfel am aflat ca taierea traditionala a mieilor va fi permisa doar in gospodariile personale si doar pentru consum propriu, nu si pentru vanzare, iar daca totusi vecinu‘ sau prietenul vecinului vecinului... are un mielut si pentru mine, gata sa-l dea la un pret bunicel, care nici nu se compara cu cel din galantare, ce ma mai opreste? Legea! Si asta pentru ca toti cei care vor sa cumpere miei, pe care i-au vazut zburdand inainte de a-i pune pe masa, trebuie sa mearga in piata alaturi de vanzator unde ANSVSA a cerut autoritatilor locale sa puna la dispozitie spatii amenajate cu apa calda, apa rece si canalizare, iar Directia Sanitara Veterinara a fost mandatata sa asigure personal specializat, in saptamana de dinainte de Pasti, pentru monitorizarea respectarii normelor de igiena. Astfel, una peste alta, oricum am incerca sa stabilim un chilipir cu al nostru cunoscut, legea ne trimite direct in piata, unde vom primi miel pentru friptura de Paste in conditii igienice, dar la un pret de speriat. Oricum am vedea toatea acestea, partea buna e ca, daca vrem miel de Paste, legea ne obliga sa-l luam din spatii special amenajate pentru a nu intra direct in spital dupa ce l-am mancat, iar daca vrem sa iesim mai convenabil, mai bine ne apucam de crescut oi, ca numai asa e mai ieftin si legea ne da voie sa taiem mielul in batatura proprie, dar numai pentru consum personal.